no zviedru virtuves: gaļas bumbiņas ar kartupeļu biezeni, mīkstās vafeles pēc tam.

Mana mīļā māsa dzīvo Zviedrijā. Arī viņai ļoti patīk gatavot, tikai viņas iecienītākās ir austrumu virtuves, kas savukārt man ne visai. Pa retam ir interesanti ko noprovēt – vistas bryani, indiešu kukurūzas zupiņa, pakora, samosa… Kumins, čili, karijs ir viņas mīļākās garšvielas.
Bet sen jau gribēju pagatavot kaut ko īsti zviedrisku. Ar ko man asociējas zviedru virtuve ir gaļas bumbiņas ar kartupeļu biezeni, vafeles, marcipāna princešu kūka, kanēļa bulciņas, safrāna maizītes…
Šoreiz paimprovizējām par tēmu zviedru gaļas bumbiņas, par cik negatavojām klasisko brūno mērci, bet tādu mazliet austrumniecisku. Vafeles izdevās ļoti zviedriskas.

Zviedru stila gaļas bumbiņas

Nepieciešams:

300 g maltā gaļa (pēc izvēles, šoreiz gatavojām no jēra)
1 kartupelis
3 ķiploka daiviņas
1/2 sīpola
1 ola
sāls, pipari vai citas garšvielas pēc izvēles

Mērcei:

100 ml ūdens
1 sīpols
ķiploka daiviņa
2 ēd.k. tomātu mērce
1 ēd.k. saldais čili pipars
lauru lapa
1 ēd.k. karijs
mazliet ķimenes
eļļa 

Pagatavošana:

 Gaļu samīca kopā ar rupji sarīvētu kartupeli, smalki sakapātu sīpolu un ķiploku, olu un garšvielām. Atstāj uz 30 minūtēm “sakosties”. Tad no masas veido bumbiņas un cepj uz pannas eļļā, līdz zeltaini brūnas.
Gatavo mērci. Sasmalcina sīpolu, ber katliņā un eļļā apcep zeltainu. Pievieno ķimenes, tomātu pastu, kariju, sasmalcinātu ķiploku, lauru lapu, smalki sakapātu čili un pielej ūdeni. Pievieno apceptās gaļas bumbiņas un sautē 15 minūtes.

Piedevai pagatavo kartupeļu biezeni pēc klasiskas latviešu receptes. Kartupeļi + sviests + sīpols + piens.

Pasniedz ar brūkleņu ievārījumu.

Zviedru vafeles

Nepieciešams:

2 olas
2.5 ēd.k. cukurs
200 ml piens
400 ml kviešu milti
1.5 tējk. cepamais pulv.
125 g izkausēta sviesta
200 ml auksts ūdens 

Pagatavošana:

Olas un cukuru kārtīgi sakuļ. Pievieno pienu un iesijā miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Sakuļ viendabīgā masā, tad pievieno izkausēto sviestu un beigās auksto ūdeni.
Cep vafeļu pannā līdz vafeles zeltaini brūnas.
Pasniedz ar saputotu saldo krējumu un lāceņu vai brūkleņu ievārījumu (šoreiz pa rokai bija pašmāju smiltsērkšķu zapte.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s