pavārgrāmata īstam fanātiķim. 2400 lpp., 23.5 kg, 500$.

Vai esat kādreiz tik nesteidzīgi baudījuši rīta kafiju, ka varētu izsekot katram piena pilienam, kas iekrīt kafijā?


Vai ielūkojušies kastrolī, kur sprāgst popkorns?


Ir cilvēki, kas ar to nodarbojas – kulinārijas, uztura zinātnieki vai vienkārši fanātiķi uz ēdienu. Nesen klajā nākusi SUPER-pavārgrāmata – Modernist Cuisine – The Art and Science of Cooking. Šo pat tā īsti nevar saukt pat pavārgrāmatu, ne tuvu. Varbūt pavārmākslas un zinātnes enciklopēdija. Absolūti detalizēti apraksti, apskati, tehnikas, inovatīvas ēdiena sastāvdaļas (molekulārā gastronomija) un pagatavošanas veidi – no absolūti primitīviem paņēmieniem, kā piemēram, kā izlietnē, karstā ūdens peldē pagatavot lasi, līdz ēdiena pagatavošanas veidiem, kam nepieciešams īpašs aprīkojums, centrifūgas, spiedes utt.

Grāmatas esence ir izskaidrojumos kā un kāpēc, soli pa solim, un ir “vienkāršam” cilvēkam saprotamā valodā.

Jā, 2400 lpp., 6 sējumi. Piemēram, 150 lpp. no tā – ēdiena pagatavošanas tehnikas (nevaru iedomāties cik pēc skaita…), 60 lpp. kā pagatavot perfektu tasi kafijas.
Formāts, bildes un ilustrācijas ir satriecoši kvalitatīvas.

Autori:
– Amerikāņu zinātnieks Nathan Myhrvold, agrāk strādājis Microsoft, vēlāk pievērsies ilggadējai interesei uz kulināriju un kulinārijas zinātni, tagad vada savu izgudrojumu kompāniju.
– Chris Young – vada eksperimantālo virtuvi slavenajā The Fat Duck restorānā.
– Maxime Bilet – beidzis Ņujorkas kulinarijas institūtu, strādājis pasaules slavenos restorānos.

Laboratorija/eksperimentālā virtuve ~20 pētniekiem.

Grāmata sola pacelt ēdiena gatavošanu un baudīšanu jaunā līmenī.
Gribētu zināt cik Latvijas top pavāru ir iegādājušies šo izdevumu… Rītiņš, Jansons varbūt… ne?


Ja kas, iegādāties var te.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s