tā ir mūsu nākotne.

Es patiesi tam ticu – pasaule izdzīvos un uzplauks, ja vien mēs beidzot sāksim domāt pat mēsliem ko izsviežam, par mantām ko vienkārši iznīcinam un to efektīvu otrreizējo izmantošanu. Lietu ilglaicīgums, pārstrāde, tīrs gaiss, nesarežģīts ēdiens un daudz zaļumu mums apkārt, ko paši izaudzējam – tā ir nākotne. Bet to ir jāmāk. Un tādu dzīvesveidu nevar uzsākt vienā dienā.

Uz šādu ievadu mani pamudināja interesants pop-up restorāns Greenhouse by Joost, kas ceļojis pa Austrālijas lielākajām pilsētām un tagad tā idejas autors holandietis Joost Bakker nolēmis, sakraujot restorānu 3 jūras konteineros, doties Eiropas virzienā. Viņa kontā ir jau vairāki lieli projekti, kas ir ar cēlu ideju un domājot par apkārtējo vidi  – vertikālie dārzi, efektīgas ēku konstrukcijas, kas nekompromitē ar vietu, kur atrodas un citi risinājumi, kā arī izejmateriālu otrreizējā izmantošana.

Greenhouse restorāna ideja ir vienkārša – visi materiāli ir pārstrādāti vai pārstrādājami. Sienu pildījums ir no salmu ķīpām, grīda no vecu konveijeru dzensiksnām, krēsli no neizmantotām ūdens caurulēm. Uz restorāna jumta aug zaļumi un garšvielas, gar sienām sastādītas zemenes, ko izmanto restorāna virtuvē.

Trauki – otrreiz izmantotas stikla burciņas vai koka paliktņi. Atkritumi tiek likti kompostā. Vai, piemēram, vēl interesanti – restorāna tualetes podā ūdens ieplūst no izlietnes, kurā tiek nomazgātas rokas.

Ēdiens ir samērā vienkāršs, bet ir tas smeķis, ja zini lielākā daļa izejvielu gatavotas turpat uz vietas, piemēram milti, jogurts, sviests, visi zaļumi – pašu audzēti. Tā sajūta – tuvāk dabai, kaut atrodies miljonu pilsētas centrā.

Gandrīz visas bildes ir no skaistā Pia Jane Bijkerk bloga.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s