apcerējums par draņķīgo laiku un vakariņu piedāvājums.

Šķiet, draņķīgāku laiku nevar iedomāties. Īsts rudens – vienu brīdi līst kā pa Jāņiem, pēc mirkļa uzspīd saule un aplijušie zari sāk mirdzēt kā apbērti maziem kristāliņiem un viss ārā šķiet tik pasakains – vēl zaļā zāle, vientuļās lapas kokos, peļķes kā tādas jūras visapkārt. Un tad – babams… momentāli nomācās, viss skaistums pazūd un vēl pirms mirkļa vizuļojošos pilienus vēja brāzmas aiznes pa gaisu un nomet zemē. Viss. Tās bija pāris minūtes laimes.


Pēdējā laikā aizdomājos – austrāļiem gan labi – tur, šķiet, laika apstākļu maiņas nespēj tik ļoti iedragāt cilvēku psihi un vispārējo noskaņojumu, kā mums, ziemeļos, dzīvojošajiem. Tā ir? Tā nav?

Lūk, kas spēj uzlabot garastāvokli šādā laikā – sātīgs, krāšņs un silts ēdiens. Amerikāņiem ir tāds atbilstošs teiciens – comfort food, ko grūti latviskot. Wikipēdija raksta, ka komfortēdiens ir tāds, kas pozitīvi uzlabo vispārējo labsajūtu, rada labas emocijas, ir veselīgs un kalorijām bagāts. Tad nu lūk – tvaicēta cūkgaļa un krāsnī cepts sviesta ķirbis ar kļavu sīrupu un muskatriekstu, pasniegti kopā ar dzērveņu želeju un mazliet salātlapām – ir tas, ko es nosauktu par comfort food.

Tvaicēta cūkgaļa ar sviesta ķirbi un dzērveņu želeju

Nepieciešams:

neliels gabals cūkgaļas kakla karbonādes
garšvielas pēc izvēles – jūras sāls, pipari, garšviela cūkgaļai
1 ēd.k.kaltēti ķiploki
1/2 sviesta ķirbis
šķipsniņa svaigi malta muskatrieksta
1/2 tējk. jūras sāls
1 ēd.k. kļavu sīrupa
2 ēd.k. vīnogu kauliņu eļļas
dzērveņu (vai brūkleņu) želeja
1/2 sauja salātlapas

Pagatavošana:

Cūkgaļu apkaisa ar garšvielām un ķiplokiem. Liek ātri vārāmajā kastrolī un tvaicē apmēram 35 minūtes, līdz gaļa gatava. Tāpat var tvaicēt arī parastā tvaicējamā katlā, bet tad gatavošanas laiks būs ilgāks.
Sviesta ķirbi nomizo un sagriež nelielos kubiņos. Apkaisa ar sāli, muskatriekstu, apslaka ar kļavu sīrupu un eļļu. Kārtīgi apmaisa. Liek cepties cepeškrāsnī 200C apmēram 15 minūtes, līdz ķirbis mīksts.
Kad cūkgaļa gatava, to sagriež šķēlēs un pasniedz ar cepto ķirbi, dzērveņu želeju un salātlapām.

One thought on “apcerējums par draņķīgo laiku un vakariņu piedāvājums.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s