mammu, iedosi brīvdienu?

brivdiena01Nāk tuvāk vasara, arvien vairāk skan “mammu, iedosi mums šodien brīvdienu…”. Un es iedodu ar. Bērnu prieks ir mans prieks. Bērniem bērnība ir tikai viena, ko radām mēs, vecāki. Un laimīga bērnība jau sastāv no tādiem maziem prieciņiem – no “iedotas” extra brīvdienas, no pirmo zemeņu salduma, no šūpošanās augstu, augstu un dziedāšanas pilnā balsī, lai ko kaimiņi domātu, no skriešanas pa labības lauka labirintiem… un no uzmanības, ko veltām, mēs, vecāki. Extra nepadarītie darbi pagaidīs…

brivdiena02

brivdiena03

Kādudien pievērsāmies putnu vērošanai, kad mazie strazdulēni vēl bija burītī. Es jums teikšu, būt par putnu fotogrāfu ir viens grūts darbiņš. Tik ļoti gribējās iemūžināt gādīgo strazdu mammu, ka dēļ dažiem kadriem vaktējot pavadīju teju pus dienu.strazdi_collage

brivdiena04

Māsa Latvijā.
Un kamēr top Līgo materiāli žurnāliem, bērni spēlē paslēpes labības laukā.brivdiena05

brivdiena06

brivdiena07

Rabarberu laikā baudām jogurta pot de crème ar rabarberu mērci.brivdiena08

Jogurta pot de crème ar rabarberu mērci

pot de crème nepieciešams:

700 ml grieķu jogurts
6 olu dzeltenumi
1/2 glāze cukurs
1 ēd.k. gaišais Muscovado cukurs
1 tējk. vaniļas cukurs (vai 1 vaniļas pāksts)
1 tējk. kanēļa cukurs

rabarberu mērcei nepieciešams:

1 glāze šķēlītēs sagriezti rabarberi
1/4 glāze ūdens
1 ēd.k. medus
1 ēd.k. brūnais Demerara cukurs
1 ēd.k. citrona sula

Pagatavošana:

Lai pagatvotu cepto olu krēmu, olu dzeltenumus sakuļ ar cukuriem, pievieno jogurtu un kārtīgi samaisa. Lej karstumizturīgos trauciņos un liek uz dziļas cepampannas, kas piepildīta līdz pusei ar ūdeni. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 160C un cep 25-35 minūtes. Šis ir mazliet sarežģītāk, kā varētu likties. Krēms cepeškrāsnī rūpīgi jāuzmana, jo nedrīkst pieļaut, ka tas cepas pa ilgu, jo tad krēma vietā var sanākt siera kūka. Krēms ir gatavs jau tad, kad tas viducī ir vēl nedaudz triceklīgs. Pirms pasniegšanas atdzesē ledusskapī.
Tikmēr pagatavo rabarberu mērci. Rabarberus ber nelielā katliņā, pievieno ūdeni un cukuru. Vāra uz nelielas uguns, līdz rabarberi mīksti. Noņem no uguns un pievieno medu un citrona sulu. Atdzesē.
Atdzesētos pot de crème pasniedz pārlietus ar rabarberu mērci.
Tikpat labi šo saldēdienu var pārvērst par crème brûlée, ceptajam krēmam pa virsu izkausējot karameli.

brivdiena09

 

One thought on “mammu, iedosi brīvdienu?

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s