tas brīdis, kad lietus mitējas un smaržo daudz labāk par Chanel 5.

saulgriezi 01

Tas bija vakars pirms Saulgriežu nakts. Kad saule jau bija teju pie apvāršņa, devāmies uz pļavu plūkt Jāņu zāles un lasīt zāļu tējas. Mūsu ceļš veda lejā līdz Gaujai un pa taciņu cauri mežam. Ak Dies’ cik tas bija skaisti… Tāda dzīvība… daba burtiski pulsē, zaļums, kas apžilbina, smarža, kas apbur, putnu čalas, kā džungļos.

saulgriezi 02

Lapas čab, upe netālu čalo, sakrājušies lietus pilieni, vējam uzpūšot, pārvietojas no lapas uz lapu…

saulgriezi 03Mežam sanāca iet cauri tik ilgi, ka pļavā nonācām līdz ar brīdi, kad skatam pavērās strauji tuvojošie tumšie lietus mākoņi. Tā kā, šoreiz īsto Saulgriežu sajūtu, enerģiju un prieku guvām mežā, ne plašā, organizētā masu pasākumā.

saulgriezi 05

saulgriezi 06

Pēdējā laikā ir sanācis diezgan daudz gatavot un izmēģināt šo to jaunu. Un lai neapniktu ar saviem salātiņiem dāžādos veidos, ko tomēr mīlu gatavot visbiežāk, šoreiz spinātu un garšaugu pasta, Highlander liellopu gaļas un dārzeņu pīrāgs un krāsnī ceptas aprikozes ar medu un mājās gatavotu rikotu. Sātīgi…

saulgriezi 08

saulgriezi 09

saulgriezi 11

saulgriezi 10

saulgriezi 12SPINĀTU UN GARŠAUGU PASTA

Nepieciešams:

3 kārtīgas saujas spinātu lapiņas
sauja bazilika lapiņas
mazs saišķītis pētersīļu
2 3/4 glāzes milti
1/2 tējk. jūras sāls
3 olas
3 olu dzeltenumi
ūdens, ja nepieciešams

Pagatavošana:

Spinātus noskalo un mitrus liek pannā, karsē līdz tie saplakuši. Kopā ar baziliku un pētersīļa lapiņām liek blenderī un sablenderē (vai smalki sakapā). Uz virtuves virsmas/dēlīša ber miltus, sāli, vidū iesit olas un ielej sablenderētos zaļumus. Samīca mīklu, līdz tā stingra un elastīga. Pēc vajadzības pievieno vēl miltus vai ūdeni. Mīklu atpūtina 5 minūtes, tad turpina mīcīt vēl ~ 5 minūtes. Tad pārsedz ar dvieli un atpūtina vēl ~ 1 h. Mīklu sadala nelielās bumbiņās un laiž caur pastas mašīnu vai plāni izrullē ar mīklas rulli, tad sagriež plānās strēmelītēs un izžāvē.
Pastu var uzglabāt pāris nedēļas.
Vāra sālsūdenī 5-10 minūtes, atkarībā no pastas biezuma.
Pirms pasniegšanas pārslaka olīveļļu un/vai citrona sulu, pārkaisa rīvētu sieru, pēc vēlēšanās iemaisa garšaugu pesto.

saulgriezi 12

saulgriezi 13

saulgriezi 14

saulgriezi 15

saulgriezi 16

HIGHLANDER LIELLOPU GAĻAS PĪRĀGS

Nepieciešams:

mīklai:
3 1/2 glāzes milti (pilngraudu + smalkie kviešu milti)
1 tējk. jūras sāls
1 glāze rīvēts sviests
1/4 glāze auksts ūdens
pāris ēd.k. piens
2 olas dzeltenumi

pildījumam:
300-400 g malta Highlander liellopu gaļa
1 sīpols, sakapāts
2 ķiploku daiviņas, sasmalcināts
1 burkāns, sagriezts ripiņās
1/2 saldais kartupelis, sagriezts šķēlītēs
1/2 cukīni, sagriezts šķēlītēs
1 tējk. Vidusjūras garšvielu mix
1/2 tējk. jūras sāls
1/2 tējk. svaigi malti pipari
2 ēd.k. tomātu mērce
2 ēd.k. sasmalcinātas kaltētas sēnes
3-4 zariņi svaigs timiāns
1/3 glāze rīvmaize
1 liela ola
eļļa + sviests cepšanai
sviests cepamtrauka ietaukošanai

Pagatavošana:

Samīca mīklu, izmantojot visas mīklas sastāvdaļas. Pēc vajadzības pievieno vēl ūdeni vai miltus. Mīklai jāsanāk elestīgai un stingrai. Sadala divās daļās, ietin pārtikas plēvē un ~ 1h atdzesē ledusskapī.
Tikmēr pagatavo pildījumu. Lielā pannā uzkarsētā eļļā un sviestā apcep sīpolus un burkānus, pievieno gaļu, cep līdz gaļa gatava. Burkāni var būt vēl nedaudz stingri. Pievieno dārzeņus, kaltētās sēnes, garšvielas un tomātu mērci. Cep vēl apmēram 5 minūtes. Noņem no  uguns, iemaisa rīvmaizi un olu.
Abas mīklas daļas izrullē plāni, mazliet lielākā diametrā kā izvēlētā cepampanna. Vienu mīklas daļu izklāj ietaukotā cepamtraukā, liekās malas ar asu nazi nogriež. Vienmērīgi liek pildījumu, pārkaisa timiāna lapiņas un pārklāj otru mīklas daļu, maliņas saspiežot ar apakšējo mīklas daļu. Vidū iegriež krustiņu un liek līdz 180C uzkarsētā cepeškrāsnī. Cep 20-30 minūtes, līdz mīkla zeltaina un kraukšķīga.

saulgriezi 17

saulgriezi 18

saulgriezi 20

saulgriezi 21

KRĀSNĪ CEPTAS APRIKOZES AR ROZMARĪNU UN PAŠU GATAVOTU RIKOTU

2 porcijām nepieciešams:

6-8 aprikozes
2 rozmarīna zariņi
3 ēd.k. Demerara cukurs
1 ēd.k. šķidrs medus

rikotas sieram:
3 glāzes 2.5% piens
1 glāze saldais krējums
šķipsniņa jūras sāls
3 ēd.k. citrona sula

Pagatavošana:

Katliņā uzkarsē pienu, saldo krējumu un sāli, nevāra. Noņem no uguns, pievieno citrona sulu un atstāj uz ~ 5 minūtēm. Tad dubultā marlē notecina vismaz 1 h. Marlē palikusī masa ir maigs un krēmīgs rikota siers.
Aprikozes pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus, sadala divos cepamtrauciņos, pārkaisa cukuru, katrā trauciņā ieliek pa rozmarīna zariņam. Cep cepeškrāsnī 200C apmēram 10-15 minūtes, līdz aprikozes mīkstas. Ceptajām aprikozēm pārliek pa ēdamkarotei rikotas sieru un pārslaka medu.

saulgriezi 22

Un tā, izdevušos vasaru vēlot, pielieku punktu, šķiet, garākajam ierakstam jelkad…

Jūsu Za

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s