tas brīdis, kad sals sāk kost vaigos…

DSC_5870

Tas brīdis rudenī, kad pirmie mīnusi liekas tik salīgi.
Kad siltā saule kļuvusi par auksto sauli un vilkābeļu dzīvžogs pazaudējis visas lapas, kļūstot spilgti sarkans, izrādot savu bagātīgo ogu ražu.
Tas brīdis, kad rudenīgie plašķīši jānomaina pret ziemas garderobi. Bērni nez kapēc šo brīdi uztver ar milzu sajūsmu, no sapakotiem celofāna maisiem velkot ārā sen neredzētus apģērba gabalus, cepures, cimdus, ziemas bikses, secinot, ka kāds pa vasaru dūšīgi paaudzies.

DSC_5903

DSC_5960

Bet arī brīdis, kad fakts –  Ziemassvētki vairs nav aiz kalniem – neliekas tik nereāli tāls.
Lieki teikt, ka pirmie Ziemassvētku gardumi jau sacepti (drukāto mēdiju specifika, ziniet). Šoreiz gan man rokas pilnākas kā citu gad’, jo gatavoju ko pavisam jaunu. Plānoju, testēju, gatavoju, sapņoju… Ahhh… Jau novembrī došu jums par to zināt. Varu pačukstēt – šogad par Ziemassvētku dāvanām varēsiet tik ļoti neiespringt – es par to parūpēšos, ar vienu noteikumu – ja gribēsiet ko interesantu, taču gaumīgu, lakonisku vai dabiski skaistu. Šodienas fotogrāfijās jau mazumiņš ieskatam.

DSC_5926

DSC_5888

DSC_5949

DSC_6005 - Version 5

Bet ko man patīk gatavot šai rudenī? Kaut ko kraukšķīgu, bagātīgu garšām un siltu, kā piemēram, šo tiešām tiešām gardo sāļo galeti (vai šim ēdiena veidam ir kāds latviskojums?) ar karamelizētiem sīpoliem, kūpinātu foreli, pilngraudu sinepēm un grieķu fetu, ko man šonedēļ izdevies iegūt pa taisno no Grieķijas (kas par garšu…).

DSC_5978

SĀĻĀ MĪKLAS GALETE AR KARAMELIZĒTIEM SĪPOLIEM, FORELI UN SIERU

Nepieciešams:

mīklai:
2/3 pac. auksts sviests (~150g)
2/3 glāzes bioloģiskie speltas kvieši milti
2/3 glāzes bioloģiskie kviešu milti
1/3 tējk. jūras sāls
3 ēd.k. auksts ūdens

pildījumam:
3 vidēji lieli sīpoli
eļļa cepšanai
~100 g kūpināta forele
1/2 glāze drupināts feta siers
1/2 glāze rīvēts puscietais siers
1 ēd.k. graudainās Dižonas sinepes
šķipsniņas jūras sāls, pipari, zaļumu mix
1 ola

Pagatavošana:

Māla bļodā ber miltus, jūras sāli, pierīvē sviestu un pielej ūdeni. Samīca mīklu, līdz tā viendabīga. Tad ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī.
Tikmēr gatavo pildījumu. Sīpolus nomizo, sagriež plānās ripiņās. Cep uz pannas nelielā eļļas daudzumā, līdz sīpoli mīksti un apbrūnējuši, ~10 min. Sieru sarīvē uz smalkās rīves.
Mīklu izņem no ledusskapja un uz ar miltiem pārkaisītas virsmas izrullē ~ 3mm biezumā. Tad pārceļ uz cepampannas, kas pārklāta ar cepampapīru. Pa virsu liek sīpolus, ko vienmērīgi izlīdzina, malas atstājot brīvas, 5-8 cm platumā. Tad pārkaisa sadrupinātu feta sieru, nelielos gabaliņos sadalītu foreli, sinepes, garšvielas, rīvēto sieru. Malas uzloka, nedaudz piespiežot. Mīklu pārziež ar viegli sakultu olu. Cep cepeškrāsnī 200C apmēram 20-25 minūtes, līdz mīkla zeltaini brūna.

DSC_5885

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s