gada nogales pēdējā publikācija – brančs žurnālā IEVA + receptes.

dec2014 zurnali 01

dec2014 zurnali 02Pirmssvētku steigā biju palaidusi garām savu pēdējo garadarbu – branča idejas žurnālā IEVA, kas iznāca dienu pirms Ziemassvētkiem. Gaiši, garšīgi un moderni. Samērā jauna tendence, kas tiek popularizēta arī ārpus galvaspilsētas. Manā apkārtnē lieliskas vēlās brokastis pasniedz Mālpils muižā un Biskvītā Siguldā.
Iespējams kāda no manām idejām kļūs par hitu jūsu mājās, kā tas ir mūsmājās ar grieķu jogurtu ar riekstiem un medu. Recepti skatiet zemāk.

dec2014 zurnali 03

dec2014 zurnali 04

ARĀBU MAIZE AR AVOKADO SALĀTIEM, KŪPINĀTU LASI UN CEPTU OLU

Sātīgi, aromātiski un pārsteidzoši.

Nepieciešams:

1 arābu maize
4 šķēlītes kūpināta laša fileja
4 olas
1 gatavs avokado
1/2 sarkanais sīpols
1 ēd.k. sasmalcināta piparmētra
2 zaļie pimiento de padron pipari (pēc izvēles)
2 tējk. citrona sula
1 ēd.k. valriekstu eļļa (vai cita maiga eļļa)
1/3 tējk. jūras sāls

Pagatavošana:

Arābu maizi sagriež četrās daļās un cepeškrāsnī mazliet apgrauzdē.
Pagatavo avokado salātus. Avokado nomizo un izņem kauliņu. Mīkstumu ar nazi sakapā. Liek bļodā, pievieno sasmalcinātu sīpolu, piparmētru, zaļos piparus un jūras sāli. Pievieno citrona sulu un eļļu. Samaisa un ļauj garšām savilkties.
Tikmēr uzcep 4 olas.
Uz arābu maizes liek pa pāris ēdamkarotēm avokado salātu, laša šķēlīti un cepto olu.

dec2014 zurnali 05

ZAĻO ZIRNĪŠU PANKŪCIŅAS AR PURAVIEM, GARŠAUGIEM UN SIERU

Viegla sāļā uzkoda, ko pasniedz ar krējumu, kam pēc vēlēšanās var pievienot nedaudz svaiga ķiploka.

Nepieciešams:

0.5 kg zaļie zirnīši (svaigi vai saldēti)
2 nelieli puravi
1 sīpols
1/2 glāze sasmalcināti lociņi un pētersīļi
1 glāze milti
2 tējk. cepamais pulveris
2 olas
1/2 glāze piens
1/2 glāze rīvēts cietais siers
1 tējk. jūras sāls
šķipsniņa svaigi malti pipari
rapšu eļļa (vai cita) cepšanai

Pagatavošana:

Zirnīšus blanšē verdošā ūdenī 3-5 minūtes, tad ūdeni nolej.
Sīpolu nomizo un sasmalcina, puravu sagriež plānās ripiņās. Cep uz pannas eļļā, uz nelielas liesmas apmēram 10 minūtes.

Bļodā viegli sakuļ olas, pievieno pienu, miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri un garšvielas. Sakuļ viendabīgā mīklā. Tad liek klāt sasmalcinātos zaļumus, sieru, cepto puravu un sīpolu, un iecilā blanšētos zirnīšus.

Veido mazas pankūciņas vai cep mazo pankūku pannā, no abām pusēm, līdz mīkla zeltaini brūna.

dec2014 zurnali 06

GRIEĶU JOGURTS AR VALRIEKSTIEM UN MEDU

Nekas nevar būt vienkāršāks. Lielisks gan kā brokastu ēdiens, gan deserts.

2 porcijām nepieciešams:
200 ml grieķu jogurts
2 ēd.k. šķidrs medus
2 ēd.k. rupji sadrupināti valrieksti

Pagatavošana:

Glāzēs liek grieķu jogurtu, pārkaisa valriekstus un pārlej medu.

dec2014 zurnali 07

MELLEŅU GALETE

Šai saldajai un kraukšķīgajai mīklai piestāv arī vairums citu ogu – avenes, kazenes, zemenes, jāņogas u.c.

Nepieciešams:

mīklai:
1/2 glāze pilngraudu auzu milti
1/2 glāze kviešu milti
1 ēd.k. brūnais cukurs
šķipsniņa jūras sāls
100 g auksts sviests
1 olas dzeltenums
2 ēd.k. piens

pildījumam:
1 ola
3 ēd.k. brūnais cukurs
2 ēd.k. kļavu sīrups
1 ēd.k. citrona sula
1/3 tējk. rīvēta citrona miziņa
180 g krēmsiers
1 ēd.k. milti
1 glāze mellenes (svaigas vai saldētas)

Pagatavošana:

Pagatavo mīklu. Sajauc miltus ar brūno cukuru un jūras sāli. Uz rupjās rīves pierīvē auksto sviestu, pievieno olas dzeltenumu un pielej pienu. Samīca mīklu. Izveido bumbu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz pus stundu.
Olu sakuļ ar cukuru, kļavu sīrupu, citrona sulu un citrona miziņu. Iemaisa krēmsieru un miltus. Beigās iecilā mellenes.
Mīklu izņem no ledusskapja un izrullē apaļu apmēram 2 mm biezumā. Liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru. Mīklai pa vidu liek pildījumu, atstājot apmēram 5 cm no malām. Mīklas malas uzloka pāri pildījumam.
Cep līdz 200C uzkarsētā cepeškrāsnī 20-25 minūtes, līdz mīklas maliņas gaišbrūnas.

dec2014 zurnali 08

Tāpat decembrī gatavoju kraukšķīgos cepumus ar žāvētiem augļiem, riekstiem, iemērktus šokolādē žurnālam Baltic Outlook. Tuvāk skatīt te.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s